Asiakaspalautteet ja -arviot

(3,8/5)
Lasten turvaistuimet
Perustuu 38 tuotearvosteluun
Lue kaikki 

Lasten turvaistuimet

Lasten turvaistuimet

Valitse oikea turvaistuinmalli. Tarvitset turvaistuimen jo siitä hetkestä lähtien kun lähdette sairaalasta aina siihen asti kun lapsi on niin suuri, että hän mahtuu istumaan turvallisesti aikuisten turvavöissä, yleensä 8 vuotiaana tai vanhempana. Kun lapsesi kasvaa, sinun tarvitsee vaihtaa istuimesta toiseen. Me selitämme istuimien erot, joiden...

Lue lisää

Valitse oikea turvaistuinmalli. Tarvitset turvaistuimen jo siitä hetkestä lähtien kun lähdette sairaalasta aina siihen asti kun lapsi on niin suuri, että hän mahtuu istumaan turvallisesti aikuisten turvavöissä, yleensä 8 vuotiaana tai vanhempana. Kun lapsesi kasvaa, sinun tarvitsee vaihtaa istuimesta toiseen. Me selitämme istuimien erot, joiden avustuksella löydämme sinulle sinun tarpeisiin sopivat tarvikkeet.

Paras lasten turvaistuin lapsellesi

Kaikista asioista, jotka ostat lapsellesi, hyvä turvaistuin on tärkein kaikista. Tarvitset turvaistuimen jo siitä hetkestä lähtien kun lähdette sairaalasta aina siihen asti kun lapsi on niin suuri, että hän mahtuu istumaan turvallisesti aikuisten turvavöissä, yleensä 8 vuotiaana tai vanhempana. Huomiota herättävää on se, että lähes 80% lastenistuimista on asennettu väärin, ja väärin asennettu istuin altistaa lapsen vaarallisille vahingoille onnettomuuden sattuessa.

Kaikkien lasten turvaistuimien pitää täyttää vaaditut turvallisuusluokitukset 95km/h onnettomuustestissä.

Rahan käyttäminen ei tässäkään välttämättä tarkoita sitä, että saat parasta mahdollista turvaistuinta. Monet keskihintaiset mallit toimivat yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin kaikkein kalleimmat. Mikä ikinä onkaan hinta, jotkin istuimet eiv't välttämättä vain toimi sinun autossasi. Tästä syystä suosittelemme suunnittelemaan etukäteen. Käytä meidän opastamme auttamaan sinua löytämään oikean istuimen sinun lapsellesi.

Valitse oikea malli

Kun lapsesi kasvaa, sinun tarvitsee vaihtaa istuimesta toiseen. Me selitämme istuimien erot, joiden avustuksella löydämme sinulle tarpeisiisi sopivat tarvikkeet.

Pikkulasten auton istuimet

Tämä on yleensä vanhempien ensimmäinen turvaistuin lapselle. Se voidaan asentaa ainoastaan selkä menosuuntaan päin ja siinä on irroitettava pohja autoon, jotta istuinta voidaan helposti kantaa käsissä muutoin.

Tämä tarjoaa parhaan turvan vastasyntyneille ja pienille lapsille, ja istuinta voidaan käyttää lapsille joiden paino on 2-20kg riippuen kopan mallista. Huomioi, että lapset pääsääntöisesti kasvavat liian pitkäksi istuimeen ennen kuin ovat liian painavia. Hintaluokat useimmiten 60€-300€.

Muunnettava istuin

Tämä on todennäköisesti seuraava askel, kun kasvetaan ulos pikkulasten istuimesta tai kaukalosta. Tämä tulisi ostaa viimeistään, kun lapsi on vuoden vanha. Muunnettava istuin voidaan asentaa joko kasvot menosuuntaan tai selkä menosuuntaan.

Valjaat ovat samankaltaiset kuin vauvaistuimessa, mutta näissä on korkeampi painorajoitus selkä menosuuntaan päin. Tämä tarkoittaa, että lapsi voi matkustaa pidempään selkä menosuuntaan, joka on turvallisuussäädösten mukaisesti turvallisempi vaihtoehto kuin kasvot menosuuntaan päin.

Muunnettava istuin pitää asentaa selkä menosuuntaan päin, mikäli lapsi on 1-vuotias tai alle tai painaa alle 9 kiloa. Näitä istuimia voidaan käyttää selkä menosuuntaan päin aina 18 kg saakka riippuen istuimesta ja me suosittelemme matkustamista selkä menosuuntaan päin aina 2-vuotiaaksi saakka tai niin kauan kuin istuin antaa myöten. Kun lapsesi on valmis, istuin voidaan kääntää toisin päin kunnes on aika vaihtaa korokkeeseen.

Nämä voidaan asentaa kasvot menosuuntaan päin, vaikkakin suositellaan odottamaan, että lapsi olisi vähintään vuoden vanha kun näin tehdään, ja mielummin jopa vasta kaksi vuotiaana. Nämä kestävät painoa jopa 36kg saakka. Vaikkakin alin painoraja mahdollistaa käytön vastasyntyneille ja pienemmille lapsille, tämän tyyppiset istuimet eivät ole parhaimpia pienille vauvoille kokonsa puolesta.

Korokeistuin

Kun lapsi kasvaa ulos painossa ja pituudessa kasvot eteenpäin kaukaloista, on aika vaihtaa korokkeeseen, jonka kanssa käytetään auton omia turvavöitä.

Korokkeet nostavat lapsen ylös autossa niin, että turvavyöt osuvat oikeille kohdille – rintalastan yli ja solisluiden keskeltä (ei niskasta) ja alhaalla yläreisien päältä (ei vatsan päältä). Korkoeistuimia on mahdollista saada kahdenlaisina; selkänojallisina sekä ilman selkänojaa.

Selkänojattomat versiot ovat helposti siirrettävissä ja helppo asentaa, mutta suosittelemme käyttämään korkeaselkänojaisia malleja, jolloin saat paremman asennon olkapäille olkavöiden kohdalta ja saat myös turvaa lapselle sivusuunnassa.

Lasten turvaistuimen osto-opas

Kun ostat autoistuinta, pidä seuraavat asiat mielessäsi:

Mikään istuin ei ole “paras” tai “turvallisin”. Paras istuin on se, joka sopii sinun lapsesi mitoille, on oikein asennettu, sopii hyvin autoosi ja sitä käytetään oikein joka kerta, kun autolla ajetaan.
Älä anna hinnan päättää minkä istuimen ostat. Korkeampi hinta ei aina tarkoita sitä, että istuinta olisi turvallisempi tai helpompi käyttää.

Vältä sellaisten istuimien käyttämistä jonka historiaa et tiedä.
Älä koskaan käytä istuinta:
- Joka on liian vanha. Katso merkinnöistä päivämäärät jolloin valmistettu. Varmista valmistajalta kauanko he suosittelevat oman istuimensa käyttämistä.
- Jossa on selkeästi nähtäviä kolhuja tai halkeamia.
- Jossa ei ole merkintää päivämäärästä jolloin tuote on valmistettu tai mallinumeroa. Jos näitä ei ole, et voi varmistaa onko istuin esimerkiksi takaisinvedetty valmistajan toimesta.
- Jossa ei tule ohjeita mukana. Sinun tarvitsee tietää miten istuinta tulee käyttää.
- Josta puuttuu osia. Käytetyistä istuimista usein puuttuu tärkeitä osia. Tarkasta tämä valmistajalta jotta voit olla varma, että saat kaikki tarvittavat ja oikeat osat.

Älä käytä istuimia joita on muokattu tai jotka ovat olleet kolarissa. Istuimet jotka ovat olleet pienessä onnettomuudessa saattavat olla yhä turvallisia käyttää, mutta jotkut istuinvalmistajat suosittelevat vaihtamaan istuimen jokaisen kolarin jälkeen, vaikka kyseessä olisi vain pieni kolari.

Tietoa ilmatyynyistä

Etuilmatyynyt asennetaan jokaiseen uuteen autoon. Kun käytetään turvavöitä, ilmatyynyt toimivat hyvin suojatakseen teini-ikäisiä sekä aikuisia. Mutta, ilmatyynyt voivat olla erittäin vaaralliset lapsille, erityisesti niille jotka matkustavat selkä menosuuntaan päin istuimessa, ja alakoululaisille ja nuorille lapsille jotka eivät ole tarpeeksi rajoitettuina. Jos kulkuneuvossasi on edessä ilmatyynyt matkustajan paikalle, pienimpien lasten jotka matkustavat selkä menosuuntaan päin tulisi olla asetettuna takapenkille. Vaikka onnettomuus tapahtuisikin erittäin pienessä vauhdissa, ilmatyyny saattaa laueta, osua istuimeen ja saattaa aiheuttaa vakavan aivovamman tai jopa kuoleman.

Ajoneuvot, joissa ei ole takapenkkiä tai takapenkkiä ei ole tehty matkustajille, eivät ole parhaita mahdollisia vaihtoehtoja matkustaessasi lapsen kanssa. Mutta, ilmatyynyt voidaan toki ottaa pois päältä osassa kulkuneuvoja, mikäli lasta tarvitsee kuljettaa etupenkillä. Katso oman kulkuneuvosi ohjekirja saadaksesi tästä lisää tietoa.

Sivuilmatyynyt ovat useimmissa uusissa autoissa. Ne parantavat auton turvallisuutta aikuisille kun kolari tapahtuu sivusuunnassa. Katso lisää tietoa ajoneuvosi käyttöohjekirjasta, jotta tiedät kaiken tarpeellisen sivuilmatyynyistä. Lue ohjekirjasta myös ohjeistus siihen, että miten siinä suositellaan asettamaan lastenistuin, mikäli sivuilla on ilmatyynyt.